Bruidegom-trouwkostuum

Tegenwoordig wordt er heel wat meer van de bruidegom verwacht dan een “Ja ik wil” op het juiste moment. Speciaal voor jou hebben we daarom tips voor een goede bruilofts-voorbereiding en wat inside informatie waarmee je zeker bonuspunten gaat scoren.

Wat is jouw rol

De tijd dat je als bruidegom alleen een aanzoek hoede te doen om vervolgens op de afgesproken datum en tijd te verschijnen is voorbij. Er wordt tegenwoordig een wat actievere rol van je verwacht. Maar wat wordt er zoals van je gevraagd? De meeste beslissingen zoals het bepalen van de trouwlocatie, de trouwdatum, en wie er wordt uitgenodigd nemen jullie samen, maar er zijn ook zaken die echt op jouw bordje terechtkomen. Jouw belangrijkste taak tijdens de eerste voorbereidingsmaanden is het tonen van interesse op de juiste momenten. Rol niet iedere keer met je ogen als je aanstaande over de bruiloft begint. Als het echt de spuigaten uitloopt, kun je altijd voorstellen om één keer in de week samen gezellig te eten en alle détails te bespreken.

Het trouwpak

Ga ongeveer 4 maanden voor jullie bruiloft op zoek naar je trouwkostuum. Tegen die tijd hebben jullie al een goed beeld van de stijl van jullie bruiloft. Ook heeft de bruid haar jurk al uitgekozen, zodat jij je outfit op die van haar kan afstemmen. Maar natuurlijk kies je wel voor een kostuum waar jij je happy in voelt. Terwijl iedereen naar de bruid kijkt. Heeft zij natuurlijk alleen oog voor jou. Zorg er daarom voor dat ze haar ogen uitkijkt

De ringen

Als je een aanzoek met verlovingsring hebt gedaan, weet je al het één en ander over het uitzoeken van sieraden. Is dit je eerste bezoekje aan een juwelier? Dan is een beetje basiskennis altijd handig. Trouwringen worden voornamelijk van platina of goud gemaakt, hoewel er ook andere metalen zijn, zoals staal en titanium. Jullie ringen hoeven niet persé een echt setje te zijn, maar het is wel mooi als de ringen qua uitstraling een beetje bij elkaar passen.

De Speech

Als bruidegom wordt er van je verwacht dat je een korte toespraak houd tijdens het diner of receptie om bepaalde mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de bruiloft organisatie te bedanken. Een paar tips voor een vlekkeloze speech, een beetje zenuwachtig zijn speelt geen rol, de extra adrealine zal alleen maar helpen. De beste kuur voor zenuwen is een goede voorbereiding , zorg dat je je speech uit je hooft kent, of in iedere geval goed genoeg om alleen wat aantekeningen nodig te hebben. Vraag iemand waarvan je zeker weet dat ze eerlijk zullen zijn, om van te voren naar je toespraak te luisteren. Spreek langzaam en zorg dat je goed articuleert. Je staat niet voor een groep vreemden. Je kent al deze mensen en ze zijn stuk voor stuk dol op jou. Maak het persoonlijk door oogcontact te houden.

Het bruidsboeket

De tradities verteld dat de bruidegom het boeket voor de bruid verzorgd. Tegenwoordig is het een klus die bruid en bruidegom meestal samen klaren. Zorg in ieder geval dat je het boeket op de ochtend van de bruiloft ophaalt, of laat ophalen, zodat je het aan je bruid kunt geven als je haar op gaat halen.

De morgengave

Het is traditie dat de bruidegom zijn bruid de ochtend na het huwelijk een cadeautje geeft. Deze morgengave had vroeger te maken met de financiële zelfstandigheid van de bruid en was meestal een sieraad. Tegenwoordig kan een morgengave van alles zijn, maar hij wordt vaak vergeten. Dat is jammer want het is nog steeds een mooi gebaar om te laten zien hoe belangrijk je bruid voor je is. Het hoeft ook geen duur cadeau te zijn, je kunt bijvoorbeeld ook een nieuw naambordje voor jullie huis laten maken, of geef haar een fotolijstje voor de mooiste trouwfoto.

De openingsdans

Een romantische dans om het feest te openen is voor veel bruidsparen een droom en voor menig bruidegom een nachtmerrie. Toch zijn er op dit bruiloftsonderdeel veel bonuspunten te verdienen. Dus zet je beste beentje voor en kies bijvoorbeeld voor een rustig nummer waarop je alleen maar een beetje hoeft te schuifelen. Als je echt indruk wil maken, kun je altijd een paar danslessen nemen. Je kunt een speciale bruiloft cursus doen waarbij één dans voor jullie wordt gechoreografeerd op jullie favoriete muziek.

Het bruidegoms personeel

In veel landen kiezen bruidegoms hun broers of vrienden als “Best man”. Deze organiseert het vrijgezellenfeest, bewaart de ringen voor de ceremonie, geeft een vaak grappige genante speech tijdens de bruiloft en staat de bruidegom bij in al zijn bruiloftstaken. In Nederland kiezen veel bruidegoms een beste vriend of broer als getuige, maar geef de “Best man”gewoon een officiële titel. Zo is het meteen duidelijk wie het vrijgezellenfeest gaat organiseren. Andere goede vrienden kun je ook een rol laten spelen door hen te vragen een lezing te doen tijdens de ceremonie of de fotograaf te assisteren bij het verzamelen van de mensen voor de gastenfoto’s.

De huwelijksreis

Van oudsher is het de taak van de bruidegom om de huwelijksreis te boeken. Maar om te voorkomen dat jij een safari door de binnenlanden van Afrika boeket, terwijl zij liever ergens op een tropisch strand had willen liggen, is het misschien wel handig om even te overleggen. Je kunt samen een reis kiezen, maar als je haar nog steeds wilt verassen, kun je haar ook alleen vragen wat haar wensen voor een honeymoon zijn en de uiteindelijke bestemming geheim houden.