Trouwringen

Tips en advies voor trouwringen

Trouwringen zijn een zichtbaar symbool van een onzichtbare band.Oorspronkelijk is de ring een teken dat de bruid besproken is. Maar in de allereerste plaats is het natuurlijk een symbool van liefde voor elkaar. Een gladde ring is het symbool van eeuwige trouw waar geen begin en geen einde aan komt. Vroeger dacht men dat vanuit de ringvinger van de linkerhand er rechtstreeks een ader `de vena amoris’ naar het hart loopt. De Katholieken dragen nog steeds de ring om deze vinger, anderen dragen hem rechts.

In Belgie is het de gewoonte om bij de verloving een ring te kopen die later als trouw ring dient. Aangezien er steeds minder verloofd wordt is dit gebruik in onmin geraakt en koopt men nu een paar ringen om een relatie te bezegelen

Je hoeft natuurlijk niet te kiezen voor een gladde ring. Een sieraad is iets persoonlijks en mag dus best afwijken van de doorsnee trouwring. Er wordt steeds vaker gekozen voor een ring met diamanten of edelstenen. ook wordt er meer titanium gekozen, en gaan bruidsparen steeds meer naar een edelsmid voor ’n unieke trouwring.

Het is belangrijk dat een ring niet hindert bij de dagelijkse bezigheden. Sommige mensen kiezen daarom voor een alternatief, zoals bijvoorbeeld een sieraad aan een bijpassende ketting.

Je kunt natuurlijk ook een ring laten ontwerpen. Laat je creativiteit spreken en overleg wat de mogelijkheden zijn. Je zou bijvoorbeeld jullie initialen kunnen laten verwerken in jullie ring. Of je kunt zelf een ontwerp maken. Let er wel op dat je de ringen dan ruim van tevoren moet bestellen. Probeer in ieder geval iets te kiezen dat over 25 jaar nog mooi is.Trouwringen en tradities

Volgens de tradities betaald de bruidegom de trouwringen.
Maar vandaag de dag kiest het bruidspaar samen de ringen uit.

Aan welke hand draag je de ring.

De verschillen tussen rechter-en linkerhand. In Vlaanderen blijkt de situatie extra ingewikkeld.
In West-en Oost-Vlaanderen draagt men de trouwring links, in Antwerpen en Brabant rechts en in Limburg is er een mix. Maar de meeste bruidsparen dragen de trouwring links aan de kant van het hart.