Moderne huwelijksetiqutte

Vaak komt de vraag voorbij, hoe moet ik dit of dat officieel doen volgens de huwelijks etiquette, want natuurlijk wil je het allemaal zo officieel mogelijk doen. Maar laat je niet te veel leiden door wat hoort! Je kunt en mag het best doen op de manier die je zelf wilt, geef er gewoon een beetje je eigen draai aan.

Is het oke om geld te vragen op mijn huwelijk

Het beantwoorden  is eenvoudig ja, eigenlijk zou je dat wel moeten doen. Het hebben van een cadeaulijst maakt het gemakkelijker voor je gasten, die toch iets willen kopen omdat ze vinden dat het traditie is. Zeker de oudere generatie zal graag een cadeau willen geven, en met een cadeaulijst krijg je dan toch zeker iets wat je graag zou willen hebben.

De meeste stellen hebben al kasten vol handdoeken, beddengoed, pannen en serviesgoed. Maar cadeaulijsten zijn niet meer zo traditioneel als ze ooit waren. Er is een optie voor iedereen, van de conventionele warenhuislijst tot een online register dat de mogelijkheid biedt om cadeau’s en geld te bieden.

Het is prima om geld te vragen, maar het is ook leuk dat je je gasten laat weten wat jullie ermee gaan doen! Dus vertel hen of het geld is voor de huwelijksreis, een nieuwe bank, of tuinset etc.

Als je weerstand ondervindt van oudere generaties, kun je altijd een kleine cadeaulijst maken met een paar speciale items. Dit zal de vaak oudere behagen en heb je toch een paar cadeautjes die je zullen koesteren.

2. Ceremonie zitplaatsen

Traditioneel zitten de familie en vrienden van de bruid aan de linkerkant van het gangpad en de bruidegom aan de rechterkant. In de praktijk werkt dat niet altijd. Heeft de een een grote familie, en de andere niet, dan kun je de vrienden aan de andere zijde zetten, om de zitplaatsen in evenwicht te brengen.

Veel koppels kiezen nu voor ‘kies een stoel, geen zijkant’. Dit is meestal een verstandige beslissing wanneer er gecompliceerde gezinssituaties, dilemma’s of geschillen zijn. Het voorkomt het labelen van gasten, wat kan leiden tot frustraties.

Wat je ook kiest, het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je ceremoniemeester ingelicht word over het zit plan zodat deze de gasten kan begeleiden of geruststellen waar ze moeten zitten.

Vergeet niet om zitplaatsen in de voorste rijen te reserveren voor ouders, bruidsmeisjes en de beste man, en de getuigen.

Zitplaatsen etiquette huwelijk

3. ontvangst lijn

Het traditionele formaat van de ontvangende lijn is erg tijdrovend. Gasten ontmoeten de ouders van de bruid, gevolgd door de ouders van de bruidegom, en tenslotte de bruid en bruidegom feliciteren.

Als je een ontvangende lijn wilt, probeer dan een andere set-up, waarbij de ouders van de bruid en bruidegom tegenover elkaar staan, zodat de gasten snel kunnen kennismaken of begroeten, voordat ze de bruid en bruidegom feliciteren. Als het budget het toelaat, geef gasten dan een welkoms drankje terwijl ze wachten.

Ontvangstlijnen zijn zeker niet verplicht. Sommige paren lopen later op de avond rond, zodat ze kunnen praten met alle gasten. Anderen geven er de voorkeur aan om alle felicitaties aan het begin van de receptie en feest te doen, om je zo te bevrijden van een van je laatste taken. De keuze is aan jullie.

4. Toespraken

Vaak gezien als een hoogtepunt van de dag, en een hoofdverantwoordelijkheid voor de speechmakers. Het klassieke formaat is eerst de vader van de bruid, gevolgd door de bruidegom en tenslotte de beste man, die na het dessert spreekt, maar er is genoeg ruimte om de regels te breken.
Zenuwachtige sprekers geven er misschien de voorkeur aan om het voor het eten te doen, andere misschien wat later, als ze een paar drankjes op hebben.
Tegenwoordig wil ook graag de bruid een speech geven, en hou je zeker niet te strak aan alle tradities, want dit kan en mag gewoon.

5. Plichten van de Beste Man, Ceremoniemeester en Bruidsmeisjes

De beste man, in Nederland vaak de ceremoniemeester en bruidsmeisjes zijn belangrijk op je bruiloft, van tevoren en op de dag zelf. Zelfs de best geplande bruiloft heeft een goed team nodig op de achtergrond.

Een beste man zijn is niet alleen een eer, maar ook een belangrijke rol. Deze heeft de taak om een toespraak te houden en een vrijgezellenfeest te organiseren, maar de echte verantwoordelijkheid ligt in het goed laten verlopen van de huwelijksdag. Een goede beste man is betrouwbaar, onuitputtelijk, zelfverzekerd en efficiënt, hij is meestal de ceremoniemeester van de dag.

Het is zijn taak om de bruidegom kalm te houden, hem naar de kerk of trouwlocatie te brengen, de ringen over te dragen, en een (gepaste) toespraak te geven. Hij kan ook te maken krijgen met familieleden die misschien niet zo goed matchen met elkaar, een taartramp vermijden, of een taxi laten komen. Hij moet goed ingelicht zijn en een idee hebben over de volgorde van de dag en de verwachtingen van de bruid en bruidegom.

De bruidsmeisjes hebben gewoonlijk hard gewerkt in de aanloop naar de bruiloft, hun plichten zijn echt gericht op het bijstaan van de bruid, maar vandaag de dag zien we vaak meerdere ceremoniemeesters, en de bruidsmeisjes nemen dan ook perfect de rest van de ceremonie taken op zich.

Net als de beste man, of ceremoniemeester, moet het hoofdbruidsmeisje zelfverzekerd en georganiseerd zijn. Zij is de hoofdassistent van de bruid en helpt haar om zich aan te kleden, haar boeket vast te houden, en de sleep goed te leggen. De andere bruidsmeisjes kunnen een mix van volwassenen en kinderen zijn, dus taken variëren afhankelijk van leeftijd en aantal. De hoofdrolspeelster is de bruid, en bruidsmeisje zijn, betekent dat je je uiterste best om voor haar een perfecte dag te maken, zelfs als je beste vriendin is veranderd in een echte bruidzilla.