Informatie trouwen in Belgie
 

Trouwen misschien wel het belangrijkste onderdeel in je leven, de keuze om te gaan trouwen maak je niet zomaar!
Alvorens jullie alles hebben uitgezocht over de datum dat jullie gaan trouwen, en deze hebben vastgelegd begint de organisatie.
Wij hebben alvast een hoop voorbereiding voor jullie gedaan, en hebben ontzettend leuke ideeën voor je bruiloft op onze pagina staan.
Heel veel tips over bruidsmode, trouwen met een kleur of thema, trouwlocaties, bruidsboeketten, of hoe je goedkoper kan trouwen. De planning van je trouwdag van A to Z. met alle trouwbedrijven per regio.
Maar ook dingen zoals de etiquette bij het huwelijk, wie doet wat? Kortom het is een aanrader om onze site te blijven volgen, want elke dag komt er wel weer nieuwe informatie over trouwen en de bruiloft bij.

Wat heb je nodig om te trouwen

Allereerst heb je natuurlijk een partner nodig, maar we gaan ervan uit dat je al een lief gevonden hebt.

Trouwen voor de wet

Wie wil trouwen , kan dit aangeven bij de dienst burgerlijke stand van de gemeente (minstens veertien dagen voor de geplande huwelijksdatum)

U moet tenminste 18 jaar zijn, anders is er toestemming van ouders nodig.

Sinds juni 2003 kunnen in België ook twee mensen van hetzelfde geslacht trouwen.
U trouwt voor de wet en woont samen als gehuwden.

Toekomstige echtgenoten die ingeschreven zijn in het bevolkings  of vreemdelingenregister moeten de volgende documenten meenemen:

een kopie van de geboorteakten van beide partners. Voor trouwers die in België geboren zijn of van wie de geboorteakte in België overgeschreven is, vraagt de ambtenaar van de burgerlijke stand het afschrift zelf op.
een identiteitsbewijs
als er een huwelijkscontract is, moet u een attest voorleggen van de notaris die het contract heeft opgesteld
Getuigen hoeft niet meer maar mag wel tot 4 getuigen.

In België bent u officieel gehuwd als u getrouwd bent voor de wet.

Vooraleer u voor de wet kan trouwen, moet u eerst een aangifte doen van uw huwelijk. Die aangifte moet gebeuren in de gemeente waar één van de toekomstige echtgenoten zijn of haar inschrijving heeft in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister.

 
In België is de regel dat je hier kunt trouwen als een van jullie de Belgische nationaliteit heeft of als één van de twee langer dan drie maanden in België woont. Een van de belangrijkste zaken is natuurlijk dat je een huwelijksaangifte gaat doen. Dit doe je in het gemeentehuis bij de burgerlijke stand in de gemeente waar je woont.
Hoe doe je de aangifte van je huwelijk
Je hoeft dit niet perse samen te doen, maar de meeste stellen gaan samen. Maar heeft één van beide geen tijd, zorg dan dat je partner het volgende bij zich heeft:

Een volmacht (met handtekening) waarin staat dat je met hem wilt trouwen
Geboorteakte
Bewijs van identiteit
Bewijs van nationaliteit
Bewijs van ongehuwde staat
Bewijs van inschrijving of bewijs van je verblijfplaats in België
Toestemming van je afwezige aanstaande echtgenoot
Akte van gewoonterecht (certificat de coutûme)
Denk er aan dat geen van deze documenten ouder dan 6 maanden mogen zijn!

Geboorteakte

Jij en je partner moeten altijd een uittreksel van je geboorteakte geven. De ambtenaar gaat dan na of de geboorteakte is opgenomen in de DABS. Indien de geboorteakte niet is opgenomen, maar wel in België is opgemaakt of werd overgeschreven, dan vraagt de ambtenaar eerst aan de bevoegde ambtenaar om de geboorteakte op te nemen in de DABS, zodat hij ze op die manier kan raadplegen. Is de geboorteakte niet beschikbaar omdat deze in het buitenland werd opgemaakt en nog niet in België is voorgelegd, dan moet je zelf een uittreksel voorleggen.

Kun je geen geboorteakte voorleggen (omdat je bijvoorbeeld je land ontvlucht bent), dan kan je een procedure starten ter vervanging van je geboorteakte.

Je bent ingeschreven!

Voor je officieel mag trouwen moet je na de huwelijksaangifte nog 14 dagen wachten. Maar wacht ook weer niet te lang, want de aangifte voor jullie huwelijk is maar 6 maanden geldig.

Burgerlijk huwelijk
Je moet in België eerst trouwen voor de wet (burgerlijk huwelijk) voordat je voor de kerk kunt trouwen.
Trouwen voor de wet kan zowel in een gemeentehuis als op een andere plaats. Als je buiten het gemeentehuis trouwt, vergeet dan niet dat deze plek een openbare plek moet zijn waar alleen de gemeente gebruik van mag maken. Vraag dus vooraf altijd bij de gemeente. Zo weet je zeker dat je niet van een koude kermis thuis komt.

Getuigen

Volgens de Belgische wet ben je niet verplicht om een getuige aan te duiden.
Jullie mogen zelf bepalen of er bij het huwelijk getuigen aanwezig zijn of niet. Als je wel getuigen wilt, dan kun je er voor kiezen om één getuige of meerdere (maximaal vier) te nemen.
Ook mag de bruidegom of jij er 3 hebben, en je partner maar één.
Je zou ook twee getuigen kunnen kiezen voor de wettelijke trouw, en twee andere voor de kerkelijke ceremonie.

De trouwdag

De ambtenaar van de burgerlijke stand zal jullie rechten en plichten voorlezen en vraagt of jullie elkaar het Ja

woord willen geven. Daarna word er een huwelijksakte opgemaakt en krijgen jullie een trouwboekje mee. Bewaar dit trouwboekje goed, kinderen worden er later in bijgeschreven. Ook als jullie in de kerk willen trouwen, want dit zal ook in het trouwboekje vermeld worden.

Kerkelijk huwelijk

Eerst moet je voor de Belgische wet getrouwd zijn, daarna kun je pas voor de kerk trouwen.  Raadzaam is om de kerk snel te reserveren. Als je dit gedaan hebt, volgt er een gesprek met de pastor die een huwelijksdossier opmaakt. In veel gevallen zul je katholiek moeten zijn, je doopsel en vormsel gehad moeten hebben, wil je voor de kerk mogen trouwen. Dus vraag eerst zorgvuldig na, alvorens je plannen maakt om voor de kerk te trouwen.

Wat kost het huwelijk

We hebben gemiddelde kosten genomen van diverse gemeenten in België

Kosten trouwen gemeentehuis €150 ( Gemiddelde kosten deze kunnen hoger of lager zijn.
Burgelijk huwelijk (incl. administratie- en organisatiekosten)
Trouwboekje €25,-
Kerkelijk huwelijk €250,-
Het feest
Jullie hebben elkaar het jawoord gegeven, en het feest kan beginnen. Vaak beginnen we met een receptie na de ceremonie, een diner, en een feestavond tot laat in de uurtjes.

Waar mag ik trouwen in Belgie

Trouwlustigen konden tot voor kort enkel trouwen in het gemeentehuis. Het burgerlijk wetboek bepaalde immers dat de registers van de burgerlijke stand het gemeentehuis niet mochten verlaten. Maar sinds een wetswijziging van augustus 2009 kan de gemeenteraad andere plaatsen dan het gemeentehuis aanduiden om huwelijken te voltrekken. De plaats moet wel nog altijd openbaar zijn met een neutraal karakter en de gemeente moet er het uitsluitend gebruiksrecht over hebben.

Het huwelijkscontract

Het huwelijkscontract is een akte waarin toekomstige echtgenoten hun huwelijksvermogensstelsel kunnen regelen. Deze akte moet opgemaakt worden door een notaris.
In het contract kunnen zij:
•de economische en financiële betrekkingen tussen elkaar vastleggen
•de eigendom van goederen bewijzen
•bepalen hoe zij de goederen beheren

Echtgenoten zijn niet verplicht om een huwelijkscontract af te sluiten. Als er geen huwelijkscontract is, is automatisch het wettelijk stelsel van toepassing.

Echtgenoten kunnen er ook voor kiezen om het wettelijk stelsel als algemeen principe te nemen binnen het huwelijk, en via een huwelijkscontract enkele specifieke regelingen te treffen.

Wie een huwelijkscontract heeft afgesloten, moet dat bij de aangifte van het huwelijk meedelen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. De toekomstige echtgenoten moeten dan een getuigschrift voorleggen van de notaris die het contract heeft opgesteld. Het contract wordt ook in het trouwboekje vermeld.

Als je dit al geregeld hebt gaan we eens kijken wat je meer nodig hebt, als je er tenminste een feest van wil maken.

Bekijk of je alles zelf gaat regelen, of een weddingplanner aan wilt schaffen?

De locatie(s) voor plechtigheid, receptie, feest en diner
Kleding trouwjurk, trouwkostuum, schoenen en accessoires.
Ringen
Een draaiboek waarin je precies noteert hoe de dag verloopt
De gastenlijst
Het drukwerk (huwelijks- en bedankkaarten)
Bruidstaart
Bruidspersoneel, ceremoniemeester en bruidskinderen
Het trouwvervoer
Bloemen: het bruidsboeket, corsages en eventuele bloemdecoraties
De plek waar jullie je huwelijksnacht door willen brengen
De muziek, zowel voor tijdens de plechtigheid als op het feest
Huwelijksbedankjesvoor de gasten als aandenken aan jullie huwelijk
Jullie huwelijksreis
De cadeaulijst
De fotograaf
Eventuele danslessen
Decorateurs

Koop een notitieboekjes of speciale agenda waarin je alles noteert wat je gedaan hebt, en vooral wat je nog moet regelen, zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan.

Verder voor de trouwdag zelf,
zorg dat de ceremoniemeester jullie GSM heeft.
Vergeet de ringen niet!!!
Geef je moeder of bruidsmeid een S.O.S tas mee met:
zakdoekjes
reserve panties
deodorant
tandenborstel
make-up spullen
pleister.
veiligheids speldjes
En vergeet vooral niet een paar reserve schoenen, deze kan je daags ervoor al in de feestzaal leggen..