Het huwelijksbudget bepalen

Huwelijksbudget

Voor de meeste paren is een bruiloft de eerste keer dat je denkt aan het plannen van een groot evenement, laat staan aan het creëren van een huwelijksbudget. Dat betekent dat veel mensen met een vergelijkbare manier beginnen te plannen. Eerst denk je aan de bruiloft die je wilt. Dan denk je na over hoeveel je kunt uitgeven. En dan hoop je echt dat de twee concepten overeenkomen. Het probleem is dat het bijna onmogelijk is om te weten in hoeverre het huwelijk dat  je voor ogen hebt, zal kosten, totdat je begint aan de wel/niet van de planning. Zo lees je vaak “We hebben een budget van € 5.000 vastgesteld, maar toen we eenmaal begonnen met plannen, verdrievoudigde dat snel.”

De media zouden willen dat wij denken dat deze koppels net zijn ingehaald in de verwachtingen van de bruiloftsindustrie en € 10.000 besteedden aan kristallen vazen en dure designer jurken. Nou we weten wel beter! In werkelijkheid? De boosdoener was dat ze dachten dat bijvoorbeeld stoelverhuur € 1 kostte terwijl ze € 2 kostten. Of ze kwamen erachter dat hun vader diepbedroefd zou zijn als ze alleen broodjes serveerden. Toen bleek dat de enige trouwfotografen die nog te reserveren waren geen € 1.000 maar € 2.000 in rekening brachten. Het volgende dat ze wisten, het zou beduidend meer worden.

We hebben allemaal de tips en trucs gelezen en onderzocht om geld te besparen, een budget huwelijk te hebben en zelfs hoe je je aan een budget houdt. Maar hoe kom je erachter wat dat budget is? En hoe doe je dat op een manier, waarvan je later toch moet constateren dat het niet lukte?
Omdat het niet uitmaakt wat iemand je vertelt, het is echt mogelijk om een perfecte bruiloft te hebben, ongeacht het budget dat je hebt.De grote vraag is altijd, wat willen jullie?

Willen jij en je partner een picknick in het park, een intiem feest of een enorme knalfeest met al je vrienden en familie? Er zijn zoveel verschillende soorten bruiloften en zoveel inspiratie dat het snel overweldigend kan worden. Je moet in het begin niet te veel tijd besteden aan details, maar je moet wel het algemene gevoel bepalen dat je voor je bruiloft wilt. Denk aan het uiterlijk, de stijl, de mensen en de emoties, alle stukjes die je bruiloft uniek zullen maken voor jullie twee.
Ik zeg vaak dat koppels moeten nadenken over bruiloften waar ze zijn geweest of die ze hebben gezien, en de woorden kunnen vinden om ze te beschrijven. Want hoewel plezier en fantasie naast elkaar kunnen bestaan, doen ze dat niet altijd. Bijvoorbeeld, je wilt misschien dat je huwelijk rustig en ontspannen is zoals vorig jaar je neef, maar een beetje formeler, terwijl je nog steeds een benauwd gevoel ontwijkt. Je kunt zelfs beginnen om meer specifiek te worden, denk aan : “Rustige ceremonie, met een ontspannen vrolijk dansfeest, en een diner in familiestijl dat vrijblijvend aanvoelt maar er nogal chique uit ziet.”

planning huwelijksbudget

Laten we aan de slag gaan met plannen!

Hier is het tijd om serieus uit te zoeken hoeveel je moet uitgeven. Niet iedereen stelt een duidelijk en strikte totale huwelijksbegroting in en houdt zich eraan en dat is goed. Voor de meeste mensen die een huwelijksbudget nodig hebben, is er echter enige discussie die moet plaatsvinden. Ga zitten met je partner en bedenk hoeveel geld je hebt en bereid bent om uit te geven aan jullie huwelijk. Zijn er andere mensen die financieel bijdragen aan jullie bruiloft? Dit is ook een belangrijk moment om met hen te bespreken wat en hoe ze zullen helpen. Soms is dit een bedrag dat je rechtstreeks in je budget kunt opnemen, en soms is het een bepaald deel van het huwelijk dat zij (tot een bepaald bedrag) namens jullie zullen betalen. Hoe dan ook, het is belangrijk dat je het weet voordat je je verdiept in budgettering en planning.

Ik weet dat het praten met families over geld niet altijd het gemakkelijkste of het meest comfortabele is om te doen, maar soms moet het gewoon gebeuren. Over het algemeen denk ik dat het nuttig is om te beginnen met de mindset die je families wel of niet kunnen / willen bijdragen, maar die je vraagt omdat het beter is om te vragen dan om te missen. Het gesprek kan een beetje beginnen als: “Hé mama, en ik ben al een paar maanden verloofd en we hebben besloten om na te denken over het plannen van een bruiloft. We hopen echt op een leuke, relaxte bijeenkomst voor alle mensen die het dichtst bij ons staan. Ik weet niet zeker of je er al over hebt nagedacht, dus het is niet nodig om vandaag te antwoorden, maar ik vroeg me af of jullie bereid en in staat zijn op een of andere manier bij te dragen aan ons huwelijk?

Maak een gastenlijst

Een ander nummer dat op dit punt moet worden besproken, is het aantal gasten. Dit is het moment waarop jij en je partner een gastenlijst moeten maken en beginnen met het invoeren van namen van mensen die jullie uitnodigen voor het huwelijksfeest. Waar je ook bent, of wat voor soort bruiloft je ook plant, het aantal gasten dat je wilt uitnodigen, zal een grote impact hebben op het huwelijksbudget.

Prioriteiten

Jij en je partner moeten elk jouw top drie prioriteiten kiezen voor de trouwdag. Deze kunnen zowat alles zijn: rockende muziek, een open bar, die fotograaf die de zus van je neef’s vriend had, een vierlaags bruidstaart, late night snacks, een live strijkkwartet, tonnen bloemen of elk ander detail waar je een sterk gevoel voor hebt . Het hebben van deze korte lijst met prioriteiten is een goed idee, zodat je j een beetje meer geld, of tijd, of energie kunt concentreren op de dingen die het belangrijkst zijn voor jullie twee. Ik raad aan deze lijsten afzonderlijk te maken en vervolgens samen te gaan zitten, je wilt niet in de verleiding komen dezelfde dingen op te schrijven die je partner opschreef; het is beter om een eerlijk idee te hebben van je prioriteiten!

Budget prioriteit grafiek

Je zou nu een beginnend aantal gasten moeten hebben, een idee van hoeveel geld je uitgeeft, en een visie van hoe jullie huwelijk eruit zou kunnen zien en hoe jullie zich zullen voelen. Met deze stukjes informatie is het tijd om uit te zoeken of het allemaal mogelijk is. De oneerlijke waarheid over bruiloften (en geld in het algemeen) is dat soms de dingen die we wensen zouden werken, dat gewoon niet zullen doen. Dit is de “getting real” fase. Misschien heb je gedroomd van een enorm zittend diner voor je 250 beste vrienden en familie, maar je hebt maar € 4000 te besteden. Hoe gaat dat uitpakken? Niet dus met een budget van €4000.

maak een budgetlijst

Hoe een leuke bruiloft te hebben

Als je oorspronkelijke plannen en het budget niet overeenkomen na wat snel onderzoek, neem dan de tijd om opnieuw te evalueren. Kun je meer geld uitgeven om je ideale bruiloft te laten plaatsvinden? (En wat nog belangrijker is, wilt je dat?) Kun je het type locatie of het algehele uiterlijk van je bruiloft wijzigen zodat deze bij je budget past? Hoewel er altijd manieren zijn om geld te besparen, als je budget en visie in directe tegenspraak zijn, moet je manieren vinden om het plan te veranderen.

Het is belangrijk om op te merken dat er absoluut geen manier is om een werkblad voor het huwelijksbudget te maken dat past bij alle bruiloften. Er zijn gewoon te veel variabelen en ineens zou dit document twaalf pagina’s lang worden. Trouwen in de achtertuin van je moeder? Je locatie kost nu nul procent! Is je neef je taart aan het bakken als huwelijksgeschenk? Snijd dat naar nul! Onthoud dat dit het budget is en je bruiloft, dus maak aanpassingen die passen.

Hier zijn enkele stappen voor het gebruik van het werkblad op een persoonlijke en handige manier:

 • Voer je huidige geplande ‘Totaal budget’ in.
 • Gebruik de aangegeven percentages in de branche om je budget op te delen per categorie.
 • Voeg de bijbehorende eurobedragen toe onder “Begrote schatting €” (Dit zou u een basisrichtsnoer moeten geven zodat je niet per ongeluk vijfentachtig procent van je geld aan je traiteur besteedt en dan je budget drastisch moet verhogen.
 • Verwijder alle stukken die je niet zult hebben of waar je niet voor betaalt, en wijs dat geld opnieuw toe. (Voorbeeld: je ouders zijn overeengekomen om voor de DJ te betalen, je kunt dat gewoon verwijderen en er geen zorgen over maken!)
 • Voeg regelitems toe die hier niet staan, maar waarvan je weet dat je deze wilt hebben.
  Dit budget werkblad is specifiek voor de trouwdag,
 • Update terwijl je werkt.
 • Wanneer je voorstellen van leveranciers ontvangt, kun je de kosten toevoegen aan “Werkelijke schatting €”.
 • Terwijl je contracten ondertekent en stortingen doet, voeg je die bedragen en vervaldatums toe aan “Betaald bedrag betaald €”, “Saldo door €,” en “Definitief Vervaldatum van de betaling. “
  En aarzel niet om de bedragen opnieuw toe te wijzen terwijl je werkt, zodat je een actueel beeld hebt van je huwelijksbudget en het uitgegeven geld.
  Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan.
Budgetlijst huwelijk
 
Deze lijst kun je in spreadsheet maken op je computer, maar je kunt ze ook bij Etsy bestellen, zijn alleen in het Engels

 De verdeling die je maakt voor je budget

Welk percentage van jullie budget wordt besteed aan verschillende onderdelen. Het budget = 100%, dan gaat 4% bijvoorbeeld naar bloemen en decoratie. Hieronder vind je een voorbeeld voor het berekenen van je budget.

4% Bloemen en decoratie
5% Drukwerk
8% Trouwringen
9% Stadhuis/kerk/notaris (eventueel)
9% Huwelijksfotograaf
10% overige kosten
15% Trouwjurk en trouwkostuum
40% Feest zoals diner, huwelijksfeest, receptie etc.

Het belangrijkste om te onthouden wanneer je een budget samenstelt, is dat geen twee huwelijken hetzelfde zijn, en er zeker voor ieder budget een mooie bruiloft kan plaatsvinden. Een huwelijk van €2.000 kan net zo mooi zijn als een van €15.000. Maar onthoud altijd hoe meer gasten hoe duurder de bruiloft