Trouwen in het Buitenland

Er wordt steeds meer in het buitenland getrouwd. Elkaar het JA woord geven op een mooi strand in Aruba Bonaire Mexico of Malediven, of tussen de wijngaarden in Italie, de keuze is groot. Er zijn vele aanbieders die alles voor jullie regelen om te trouwen in het buitenland. Maar zint eer je begint, want er komt heel wat bij kijken aan formaliteiten. Onze tip is dan ook!! Trouw eerst voor de wet in Belgie. Ga daarna met familie en vrienden naar het buitenland, om daar nog een (informeel te trouwen), heerlijk op het strand,of in een schitterend mooi kerkje.

Steeds meer Belgen kiezen voor een huwelijksfeest in het buitenland, vaak op een locatie die voor hen veel betekent. Weddingplanners krijgen tegenwoordig bijna iedere dag aanvragen.

De koppels kiezen doorgaans voor een locatie in het buitenland vanwege het mooie weer, maar ook omdat ze een buitenlands feest vaak intiemer en unieker vinden. 

Veel duurder

Volgens weddingplanners kiezen de meeste koppels voor Frankrijk, op de tweede plaats volgt Italië. Een feest in het buitenland is vaak wel veel duurder dan een feest in eigen land. 

Het is hot op dit moment steeds meer bruidsparen kiezen ervoor elkaar het jawoord te geven op een zonnig eiland tussen wuivende palmbomen. Alleen komt er vaak meer bij kijken dan u denkt. Vaal zijn er reisburo’s of weddingplanners die alle formaliteiten voor u regelen, maar het zou treurig zijn als u op uw mooiste dag in uw leven tegen problemen aanloopt. Lees daarom beneden op de pagina alle aandachtspunten waarop u moet letten.

Planning en organisatie

Een bruiloft in het buitenland vraagt in de praktijk extra organisatiewerk. Wat dacht je van het papierwerk en het op afstand zoeken naar de beste traiteur, locatie etcetera? Het is daarom verstandig om een reisorganisatie of weddingplanner gespecialiseerd in bruiloften in het buitenland, in de arm te nemen. Hij of zij kent de beste plekjes en is op de hoogte van de wet en regelgeving. Als je naar een tropisch eiland gaat, is het bovendien belangrijk om rekening te houden met het weer, de zon schijnt er niet altijd! In de Caribean vindt het orkaan seizoen bijvoorbeeld plaats tussen juni en november. Als het gaat om een intieme bruiloft met slechts de getuigen, kunnen jullie wellicht de kosten voor rekening nemen. Bij meer dan tien gasten is het verstandiger om iedereen persoonlijk te vragen of ze bereid zijn zelf de kosten op zich te nemen. Het alternatief is een groot feest bij aankomst in België waar iedereen bij aanwezig kan zijn.

Vooral het Caribische gebied is zeer in trek als trouwlocatie maar ook dit zijn populiaure bestemmingen
Curacao, Aruba, St Maarten, Mexico, Seyshellen, Bali, romantisch Italie, las Vegas Mauritius. U denkt misschien dat het alleen voor filmsterren en artiesten is weggelegd, maar nee, iedereen die het ervoor over heeft kan een droomhuwelijk in het buitenland hebben.

 

Voorwaarden voor trouwen in het buitenland

Een huwelijk dat in het buitenland wordt voltrokken is in België geldig als:
•u voldoet aan de Belgische wettelijke voorwaarden om te kunnen trouwen
•het huwelijk is voltrokken volgens de vormen die in het betrokken land gebruikelijk zijn

Als u Belg bent, worden alle veranderingen in uw burgerlijke staat geregeld door het Belgisch recht. Ook als u in het buitenland verblijft, zal het Belgisch recht toegepast worden. Als buitenlander gelden de huwelijksvoorwaarden van het land waarvan u de nationaliteit bezit.

Aangifte

Belgen die in het buitenland verblijven en die niet zijn ingeschreven in het bevolkingsregister van een Belgische gemeente kunnen de aangifte doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand:
•van de gemeente van de laatste inschrijving in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister van een van de aanstaande echtgenoten
•van de gemeente waar een bloedverwant tot en met de tweede graad van een van de aanstaande echtgenoten zijn inschrijving heeft
•van de geboorteplaats van een van de aanstaande echtgenoten.

Bij gebrek aan bovenstaande mogelijkheden kan de aangifte gebeuren bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van Brussel.
.

Welke documenten heeft u nodig?

U moet contact opnemen met de buitenlandse autoriteit die het huwelijk zal voltrekken om te weten welke documenten u moet voorleggen om in het buitenland te kunnen trouwen.

Een buitenlandse huwelijksakte overschrijven in België

De buitenlandse huwelijksakte wordt het best overgeschreven in de Belgische registers van de burgerlijke stand. Dat is niet verplicht, maar het is gemakkelijker om nadien uittreksels of afschriften op te vragen van die akte.

Als de huwelijksakte niet overgeschreven is in België moet u de uittreksels opvragen in het buitenland. Dat is niet altijd even gemakkelijk.

Om de buitenlandse huwelijksakte in België over te schrijven moet ze eerst erkend worden.

Een buitenlandse huwelijksakte in België laten erkennen

Een buitenlandse huwelijksakte moet aan enkele voorwaarden voldoen om in België erkend te worden:
•De buitenlandse akte van de burgerlijke stand moet opgesteld zijn door de buitenlandse bevoegde autoriteit. Ze moet ook de vorm hebben die in dat land gebruikelijk is.
•Buitenlandse akten moeten gelegaliseerd zijn.
•Akten die in een vreemde taal opgesteld zijn, moeten door een beëdigde vertaler vertaald worden in Nederlands, Frans of Duits. U moet de taal kiezen van de Belgische gemeente waar de akte wordt overgeschreven.
•U moet de handtekening van de buitenlandse beëdigde vertaler ook laten legaliseren.

In België kunt u de lijst van de beëdigde vertalers verkrijgen op de griffie van de rechtbank van eerste aanleg.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht op de site van de FOD Buitenlandse Zaken:

Top 10 trouwen in het buitenland

1.Malediven

Dit Aziatische land is voor velen een paradijs met de witte bountystranden en blauwgroene zeeën. Het onderwaterleven is een lust voor het oog voor de duiker. Op dit eiland vind je voornamelijk luxe resorts en hotels.

2. Bali

Dit Indonesische eiland is populair om zijn verscheidenheid. Je kan niet alleen op het strand liggen, maar het eiland biedt ook veel aan natuurschoon en monumenten. Denk hierbij onder andere aan rijstvelden en tempels.

3. Nederlandse Antillen

De eilanden Aruba, Curacao, Sint Maarten en Bonaire . Deze eilanden scoren namelijk hoog bij bruidsparen. Wil je in je eigen taal kunnen spreken, maar wil je wel kunnen genieten van een tropisch klimaat? Boek dan je huwelijksreis naar een van deze eilanden.

4. Mauritius

Op Mauritius ligt de temperatuur het hele jaar boven de 24 graden. Altijd een prima temperatuur om lekker te ontspannen op de witte stranden en te genieten van jullie honeymoon. Hou alleen de regenmaanden (januari t/m maart) in de gaten.Duikers kunnen hun hart ophalen bij de koraalriffen, wrakken en verdere bijzondere fauna. Het eten op dit eiland heeft veel weg van de Indiase keuken.

5. Zuid-Afrika

De meeste natuurliefhebbers kiezen voor Zuid-Afrika als ideale huwelijksbestemming. Dit land kun je haast niet bezoeken zonder een National Park bezocht te hebben. Ga samen het avontuur aan in de jungle.Wil je nog wat shoppen of wat luxe meepikken? Breng dan een bezoekje aan de hoofdstad Kaapstad!

6. Seychellen

De Seychellen bestaan uit ongeveer 115 eilanden in het midden van de Indische Oceaan. De bevolking is erg vriendelijk naar elkaar en naar toeristen. Als je de Seychellen googelt, verschijnen paradijselijke plaatjes op je beeldscherm. Mensen die van natuur houden zijn op deze eilanden ook op de goede plek. In de zee zwemmen walvissen, dolfijnen en reuzenschildpadden, maar ook op het land zie je onder meer bijzondere vogels en kikkers.

7. Maleisië

Maleisië ligt in het zuidoosten van Azië. Ook op Maleisië hoef je niet bang te zijn dat je het koud krijgt met een gemiddelde temperatuur tussen 27 en 34 graden. Het land is veelzijdig. Zo kun je helemaal wegdromen in je resort, maar ook een nationaal park bezoeken. De hoofdstad Kuala Lumpur doet heel westers aan met zijn hoge torens.

8. Hawaï

Hawaï is een eilandengroep in de Verenigde Staten. Het aangename klimaat en ongerepte (groene) natuur met vulkanen, kloven en valleien vormen al jaren een ideale vakantiebestemming. Bezoek de historische plaats Pearl Harbor of leg je strandlaken uit op het beroemde Waikiki Beach.

9. Italië

Wil je liever wat dichter bij huis blijven? Het Europese land Italië stroomt voor velen ook over van de romantiek met de taal, de oude architectuur en de verre uitzichten. Verklaar de liefde aan je partner op het balkon van Juliet in Verona, pak samen een gondel in Venetië of waan je met zijn tweeën alleen op de wereld in het weidse Toscane.

10. Griekenland

Griekenland heeft het laatste jaar een plaatsje in de top 10 weten te veroveren. De eilanden, alle overblijfselen uit de oudheid en het eten overtuigen veel bruidsparen een huwelijksreis naar dit land te boeken. De lokale bevolking verwelkomt je van harte met een glaasje ouzo of raki (op Kreta). Jamas!